Mąka ziemniaczana (inaczej skrobia ziemniaczana) pozyskiwana jest z bulw ziemniaka w procesie mechanicznego roztarcia, wymycia oraz rafinacji. Występuje w postaci białego, sypkiego proszku, który zasadniczo nie rozpuszcza się w zimnej wodzie. Skrobia ziemniaczana w odpowiednio podgrzanej wodzie przybiera postać opalizującego kleiku. W wielu zastosowaniach bazuje się na unikalnych właściwościach mąki do tworzenia żeli i zagęstników. Mąka ziemniaczana stanowi jeden z najczęściej wykorzystywanych surowców w przemyśle spożywczym oraz farmacji. Służy do formowania produktów nadając im określoną postać i fakturę. Chroni także przed szkodliwym oddziałaniem wilgoci i zapewnia trwałość podczas przechowywania. Gotowy produkt to biały proszek bez smaku i zapachu, o krystalicznie lśniącym połysku.
SKŁADNIKI:
skrobia ziemniaczana
WARTOŚĆ ODŻYWCZA W 100 g:
wartość energetyczna – 1465 kJ / 350 kcal,
tłuszcz – 0,2 g,
węglowodany – 87,4 g,
białko – 0,1 g
BOK
biuro@intermlecz.pl
Zamówienia
handel@intermlecz.pl
Tel./Fax: (22) 810 62 61
Tel. Kom.: 504 040 770