Jakfruit to ciekawa i wyjątkowa na rynku polskim roślinna alternatywa dla mięsa. Jest tropikalnym owocem drzewa chlebowca różnolistnego. Rośnie głównie w Azji a w Europie zdobywa coraz większą popularność wśród osób chcących ograniczyć spożycie mięsa ale głównie wśród wegetarian i wegan. Młody, zielony jakcfruit jest dosyć neutralny w smaku a odpowiednio przygotowany konsystencją i wyglądem przypomina mięso. Dzięki swojej strukturze łatwo też wchłania smaki przypraw i ziół. W kuchni ma wiele zastosowań. Można go dusić, smażyć i przyprawiać dokładnie tak samo jak każdy mięsny posiłek. Pasują do niego wszystkie przyprawy kuchni indyjskiej, meksykańskiej, azjatyckiej i amerykańskiej. Można z niego przygotować nie tylko wege burgera ale również kotlety, frytki, potrawy typu curry oraz wiele innych oryginalnych dań.
SKŁADNIKI:
kawałki zielonych owoców chlebowca różnolistnego - jackfruit (Artocarpus heterophyllus) 57,5 %,
woda,
sól,
regulator kwasowości: kwas cytrynowy,
przeciwutleniacz: pirosiarczyn sodu
WARTOŚĆ ODŻYWCZA W 100 g:
wartość energetyczna - 84 kj / 21 kcal
tłuszcz – 0,6 g,
w tym kwasy nasycone – 0,2 g,
węglowodany – <0,5 g,
w tym cukry – <0,5 g,
białko – 6 g,
sól – 0,8 g
BOK
biuro@intermlecz.pl
Zamówienia
handel@intermlecz.pl
Tel./Fax: (22) 810 62 61
Tel. Kom.: 504 040 770