Ceny
Ceny widoczne po zalogowaniu. ZALOGUJ SIĘ

OZNACZENIA

Symbol
30161
Kod kreskowy
5905108700195

LOGISTYKA

Jednostka podstawowa
szt.
Cechy produktu
Typ stanu:
Typ magazynu:

W kuchni domowej to jedno z najbardziej pracochłonnych dań do przygotowania. Rzadko pojawia się w restauracyjnym menu, i to mimo że my, Polacy, często mamy wielką ochotę, by je zjeść. I wtedy jak zwykle pojawiamy się my, by spełniać Twoje marzenia!

Nie raz wielu z nas zastanawiało się, skąd taka nazwa dania wzięła się w kulinarnym słowniku. Gołąbki to w tradycji językowej potrawa z kaszy i siekanego mięsa zawijana w liście kapusty. Została zapożyczona od ukraińskiego wyrazu „hołubci” (gołąbek). Przywędrowała do nas w XIX wieku. Druga teoria mówi o tym, że nazwę przyjęliśmy z Francji, gdzie jadano niezwykle wykwintną potrawę z faszerowanych gołębi zawijanych w liście kapusty, by zbytnio nie wyschły przy pieczeniu.

Obojętnie skąd zrobiliśmy kopię tej nazwy, to receptura polska, a ta, którą Ci proponujemy, jest w pełni autorska. Na mięso składa się cielęcina wspierana wieprzowiną, by lepiej kleił się farsz z ryżem al dente. Całość zawinięta w liście lekko chrupkiej kapusty włoskiej, która jest subtelniejsza i bardziej plastyczna od białej. Tak przygotowane gołąbki są następnie duszone, a potem lądują w słoikach w sosie słodko-kwaśnym pomidorowym naszego autorstwa, by wymieniać się smakami. Tak powstaje Twój ulubiony gołąbek

SKŁADNIKI:

cielęcina 47%,

mięso wieprzowe 22%,

kapusta włoska 8%,

ryż 8%,

cebula,

jaja,

seler,

marchew,

pieczarki,

pomidory,

sól,

pieprz czarny,

cukier,

olej słonecznikowy

 

WARTOŚĆ ODŻYWCZA W 100 g:

wartość energetyczna – 306 kJ/ 63 kcal,

tłuszcz – 8,7 g,

w tym kwasy nasycone – 1,4 g,         

węglowodany – 10,5 g,

w tym cukry – 0,2 g,

białko – 2,8 g,

sól – 2,0 g

Dołożyliśmy wszelkich starań, aby powyższe dane były poprawne, jednak nie gwarantujemy, że publikowane informacje nie zawierają błędów, które nie mogą jednak stanowić podstawy do jakichkoliwek roszczeń.
© SolEx B2B